Web Analytics Made Easy - Statcounter

سعید مستغاثی، کارشناس و مدرس سینما در گفت‌‌و‌گو با ایکنا با بیان اینکه سینمای فعلی ما اندیشه‌ها و اصول خود را از غرب وام گرفته است، اظهار کرد: سینمایی که هم اکنون شاهدش هستیم، به‌گونه‌ای عمل نمی‌کند که بتوان از آن توقع فیلمسازی در حوزه تاریخ اسلام را داشت، چنین رویکردی قادر نیست محلی برای تولیداتی باشد که در آنها شخصیت حضرت رسول (ص) محور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: در تولیدات سالیانه سینمای ایران جز چهار یا پنج اثر، دیگر هیچ کار دینی و انقلابی وجود ندارد. در حقیقت اکثر تولیداتی که این روزها روی پرده سینما شاهد آن هستیم هیچ ربطی به فرهنگ انقلاب و اسلام ندارد. دلیل این اتفاق نیز کاملاً روشن است و آن هم خاستگاه این سینما ست که جایی غیر از ایران است؛ جایی‌که در آن زیر سوال بردن مضامین دینی و ملی، اصل است.

مدیران فرهنگی، درک درستی این حیطه کاریشان ندارند

این کارشناس سینما معتقد است برخی مسئولان سینمایی هستند که سعی کرد‌‌ه‌اند در راستای آرمان‌های انقلاب حرکت کند، اما به دلیل نداشتن درک لازم، نتوانستند به موفقیت‌های موردنظر دست یابد و در چنین شرایطی هر ساله چند فیلم تولید می‌شود که در آن آرمان‌های انقلاب و موضوعات دینی و قرآنی مد نظر قرار می‌گیرند، اما تعداد این دست تولیدات به اندازه‌ای اندک است که قادر نیستند جریان‌سازی داشته باشند.

کارگردان مستند آخرالزمانی «راز آرماگدون» به رویه ضد اسلامی سینما در چهار دهه گذشته در سینما نیز اشاره و تصریح کرد: این امر به آدم‌ها ربطی ندارد، بلکه نشئت گرفته از فضایی است که در 180 سال گذشته بر فضای فرهنگی این کشور حاکم بوده، البته با پیروزی انقلاب اسلامی این امید می‌رفت که قدم‌هایی در جهت اصلاح این فضا برداشته شود، اما متاسفانه این اتفاق رخ نداد و سینما باز هم به راه گذشته خود ادامه داد.

فیلمساز ارزشی به سینماگر ایدئولوژیک متهم است

مستغاثی تاکید کرد: فضای موجود در حوزه فرهنگ و سینما به‌اندازه‌ای مسموم شده که اگر فیلمسازی خواسته به سمت موضوعات اسلامی و انقلابی رود به ایدِِئولوژیک و حکومتی بودن متهم می‌شود؛ به عنوان مثال در سال 65 و در همان زمانی‌که عملیات کربلای 5 انجام می‌شد از حدود 80 فیلم تولیدی، تنها 12 یا 13 فیلم به دفاع مقدس توجه داشت. وضعیت پیش آمده در شرایطی بود که حضرت امام(ره) بارها تاکید کرده بودند همه چیز باید در اختیار دفاع مقدس باشد. در مقایسه با سینمای غرب در وضعیتی مشابه؛ در زمان جنگ جهانی دوم کل کمپانی‌های فیلمسازی انگلیس در اختیار جنگ بود و تقریباً کلیت آثار به موضوعات مربوط به نبرد نیروهای انگلیسی با نازی‌ها توجه داشت. این رویکرد را مقایسه کنید با عملکردی که ما در هشت سال دفاع مقدس داشتیم.

این مولف سینمایی در پاسخ به این سوال که جدا از دلایل اعتقادی، چرا ما از ظرفیت‌های سینمایی فیلم‌هایی با محوریت صدر اسلام برای تولیدات تماشاگر‌پسند استفاده نبردیم؟ چنین توضیح داد: جامعه مسلمان با جامعه اسلامی تفاوت دارد. ما قبل از انقلاب هم مسلمان بودیم، ولی قواعد اسلامی حاکم نبود. جامعه اسلامی به جایی می‌گویند که قواعد اسلامی در آن حاکم باشد و مردم زیست و سبک زندگی اسلامی داشته باشند، ولی این اتفاق اکنون نیز رخ نداده است. این نکته را مقام معظم رهبری بارها مد نظر قرار داده‌اند و بیان کرد‌ه‌اند یک نوع سکولاریسم مختلف در بین تمامی آدم‌ها جریان دارد. برای همین وقتی از خانه بیرون می‌آیم دین را در خانه‌هایمان جا می‌گذاریم و آن را پشت میزهای کارمان نمی‌آوریم. این امر نیز همانگونه که گفتم منوط به قشر خاصی نیست، بلکه از مسئولان گرفته تا فیلمسازان و اساتید دانشگاه نیز از چنین مشکلی رنج می‌برند.

مجیدی را برای ساخت محمد رسول الله منزوی کردند

وی اضافه کرد: وقتی فیلم «محمد رسول الله» ساخته شد هجمه‌های مختلفی به کارگردان وارد شد که پول کلان گرفته تا چنین فیلمی بسازد، حتی در همان ایام اکران، من در تلویزیون درباره این حرف زدم و گروهی که مخالف این فیلم بودند گفتند، چون مجیدی نتوانسته فیلم اجتماعی بسازد به تاریح تبعید شده است! پس این فیلمساز در سینما ایزوله شد و دوران انزوایی را طی کرد. لازم به ذکر است اگر حمایت‌های مقام معظمی رهبری از فیلم نبود، هیچگاه فضای کلی سینما اجازه نمی‌داد تا فیلمی با محوریت پیامبر(ص) تولید شود، والا همانگونه که جلوی فیلم‌هایی با محوریت ابا عبدالله (ع) را گرفتند، این اثر هم هیچگاه به خط تولید نمی‌رسید. جالب اینجاست برای جلوگیری از چنین تولیداتی برخی مواقع دلایل دینی آورده می‌شود.

این داور جشنواره فیلم فجر گفت: پایه و اساس سینمای فعلی بر پایه تفکر هنر برای هنر بنا شده است، اما در همین حوزه نیز ما موفق عمل نکرده‌ایم، چون در غرب که ادعای چنین تفکری را دارد نزدیک به 200 فیلم درباره حضرت مسیح (ع) تولید شده است، ولی ما تنها یک فیلم با محوریت حضرت رسول (ص) داریم، چون آنها در ظاهر شعار هنر برای هنر را می‌دهند ولی ایدئولوژیک عمل می‌کنند. وضعیت موجود یک نوع هجمه و استیصال فرهنگی است که بر هنر حاکم شده است، هرچند این معضل در دیگر بخش‌های جامعه هم دیده می‌شود. برای مثال به ما می‌گویند شما حق داشتن انرژی صلح آمیز هسته‌ای را ندارید یا اینکه نباید در منطقه حضور داشته باشد و این مسائل تنها در اختیار ماست.

حوزه‌های علمیه و سینما به هم نزدیک شوند

وی در پایان تصریح کرد: اگر سینمای غرب بیش از 200 فیلم درباره مسیح(ع) ساخته ما هم باید در این چهل سال تعداد بیشتری فیلم تولید می‌کردیم، چون این ظرفیت را داشتیم، البته جدا از وجود قدسی حضرت رسول(ص)، درباره صحابی و ائمه هم می‌توان فیلم‌ها و سریال‌های متعددی را تولید کرد که بازخوردهای فراوانی برای جهان اسلام دارم. در خاتمه باید تاکید کنم هنوز هم می‌توان شروع کرد، به شرطی‌که حوزه‌های علمیه و سینما به هم نزدیک شوند تا به واسطه این امر همان فضای کلی که از آن حرف زدم، اصلاح شود تا شرایط برای تولید فیلم‌های اسلامی مهیا باشد.

گفت‌و‌گو از داود کنشلو

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: سینما مستغاثی حضرت رسول

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۶۵۸۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضعف جریان حوزوی و علوم انسانی اسلامی در به تصویر کشیدن اندیشه خود

به گزارش خبرگزاری مهر، مسعود معینی پور در اولین جلسه از سلسله نشست‌های اکران، نقد و ایده پردازی تولید فیلم از دیدگاه اندیشه اسلامی که در سالن نمایش معاونت فضای مجازی، هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی برگزار شد تصریح کرد: ایده اصلی اندیشه سینما عمومی کردن اندیشه و تحلیل‌های اندیشه‌ای و دانایی است.

وی با بیان اینکه فیلم تولید روایت می‌کند، داستان می‌سازد و جهان خلق می‌کند و در افکار عمومی و جامعه تأثیرگذار است افزود: اساتیدی که در حوزه علوم انسانی اسلامی و اجتماعی فعالیت دارند، اگر نتوانند جهانی خلق کنند و فضای ذهنی و داشته‌های علمی خودشان را برای دیگران و جامعه بیان کنند زبان الکنی خواهند داشت و با دیگران نمی‌توانند گفتگو کنند.

عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع) اضافه کرد: کما اینکه اگر نتوانند چیزی که دیگران ساخته‌اند از یک جهان جدید را ببینند و تحلیل و بررسی و نقد انجام دهند، کر و کور خواهند بود.

وی بیان داشت: پس مجبوریم کسانی که در حوزه علوم انسانی اسلامی فعالیت دارند و تجربیاتی در تخصص خود کسب کرده‌اند را با عرصه فیلم و سینما آشنا کنیم و هم اینکه انگاره‌های اساتید درباره فیلم را ارائه بدهیم.

معینی پور اظهار داشت: اگر کسی بخواهد به صورت تخصصی به نقدها بپردازد، باید به نقدهایی که نوشته شده مراجعه کند اما ما در سینما اندیشه از منظر اندیشه‌ای در حوزه تخصصی خودمان و با یک رویکرد علمی – اندیشه‌ای به فیلم‌ها نگاه می‌کنیم.

وی با بیان اینکه فیلم جهان خلق شده کسی است که آن فیلم را ساخته و این جهان باید آسیب شناسی شود گفت: چارچوبی که بر اساس آن می‌بایست به این فیلم‌ها نگاه کرد رمزگانی دارد که شامل رمزگان فنی و سرگرمی و تکنیکی و تلفیقی از فرم و محتوا می‌شود.

معاون فضای مجازی، هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی عنوان داشت: اصحاب اندیشه و علم در حوزه فرهنگی باید به زبان عوام و تولید تصویر از اندیشه‌هایشان توجه کرده و ارائه آنها را یاد بگیرند که یکی از ضعف‌های جدی جریانات حوزوی و علوم انسانی اسلامی در ایران است که بلد نیستند اندیشه‌شان را به تصویر بکشند.

وی تصریح کرد: ما در انتقال اندیشه و مضامین دینی بلد نیستیم آنها را به تصویر بکشیم و از معضلات اصلی محسوب می‌شود و فرم‌های محدود – روش‌های گفتگوی محدود – تعامل با عرف بسیار محدود و هم اینکه بلد نیستیم با دیگران چگونه به تفاهم برسیم و خوب بشنویم.

معینی پور یکی از مزیت‌هایی که عالمان دینی در گذشته داشته‌اند را تعامل و ترابط با عموم مردم دانست و گفت: یکی از مظاهر مدرنیته و یکی از خواسته‌های مدرنیته که درباره ما اعمال شده این است که روز به روز از عرف جامعه و فضای عمومی جامعه فاصله گرفته‌ایم و تبدیل به یک طبقه شده‌ایم.

وی خاطرنشان کرد: طبقه فکر و اندیشه و طبقه علم و این تعامل در سینما اندیشه شکل خواهد گرفت و اندیشه و تحلیل‌های اندیشه‌ای و دانایی در حوزه سینما عمومی خواهد شد.

در ابتدای این نشست نیز، حمید بایرامی دبیر علمی این نشست نیز با بیان اینکه سینما در دنیای امروز، به عنوان یک وسیله‌ی قدرتمند برای انتقال اندیشه‌ها، ارزش‌ها و دیدگاه‌ها به جوامع مختلف شناخته می‌شود گفت: از طرفی، فیلم‌های ساخته شده در جوامع غربی، با تمرکز بر موضوعات مختلف، تأثیرات عمیقی بر باور و ناخودآگاه جوانان و نسل‌های جدید گذاشته و می‌گذارد.

وی افزود: خلائی که در نظام جمهوری اسلامی ایران وجود دارد این است، با اینکه صاحبنظران و اندیشمندان اسلامی در برهه‌ای با استفاده از ابزارهایی که قابلیت انتقال اندیشه را داشته توانسته‌اند این امر را محقق کنند و پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) از جمله این انتقال اندیشه‌هاست اما با اینکه ابزارهای انتقال اندیشه به جامعه و مردم با گذشت زمان به لحاظ کمی و کیفی پیشرفت روزافزونی داشته ولی به نظر می‌رسد، اندیشه‌های ناب انقلاب و نظام جمهوری اسلامی به خوبی به جامعه و مردم منتقل نمی‌شود.

دبیر علمی سلسله نشست‌های سینما اندیشه گفت: ما در این برنامه‌ها در صدد هستیم با استفاده از توان علمی اساتیدی که در تخصص خودشان از جمله صاحبنظران و اندیشمندان محسوب می‌شوند، استفاده کنیم و تا حدودی به این خلاء و مساله موجود در کشور بپردازیم.

کد خبر 6089777 فاطمه علی آبادی

دیگر خبرها

  • از آمار فروش هفته گذشته چه می‌دانید؟/ پرفروش‌ترین اثر غیرکمدی
  • رابطه این فیلم با ماجرای قتل بابک خرمدین | اسم فیلم را عوض کردم تا...
  • عاشقانه شمس و مولانا رکورد کمدی‌ها را زد/تغییر ناگهانی دبیر اقوام
  • رکورد فروش روزانه سینما شکسته شد
  • ضعف جریان حوزوی و علوم انسانی اسلامی در به تصویر کشیدن اندیشه خود
  • (عکس) سردار سلیمانی و هوگو چاوز، امام مهدی و حضرت مسیح
  • تولید سه فیلم کوتاه در انجمن سینمای جوان مهاباد
  • ۳ فیلم کوتاه داستانی در مهاباد تولید شد
  • از سینمای متفکر به فیلم های کمدی رسیدیم
  • حضور وزیر ورزش و جوانان در مراسم نخستین سالگرد درگذشت صفارزاده